![background image](/i/gorenje/121307/gorenje-ec51102aw-ec51102abr/h/gorenje-ec51102aw-ec51102abr-004.png)
3
Противни и сковороды не рассчитаны на долгосрочное хранение пищи (дольше 48
часов). Для продолжительного хранения поместите пищу в подходящую посуду.
PLOĈE ZA KUHANJE - STAKLO-KERAMIĈKE PLOĈE
Dugmetom za upravljanje moţete odabrati jednog od šest mogućih poloţaja za
regulisanje temperature, i to od m
inimalne na poloţaju 1 do maksimalne na poloţaju
6.
ProizvoĎač ne preuzima odgovornost za ozlede lica ili za materijalnu štetu, nastalu
kao posledica nepravilnog rukovanja aparatom
СТОЛ ВАРОЧНЫЙ - ЭЛЕКТРОВАРОЧНОЙ ЗОНЫ
С помощью переключателя управления можно выбрать один из шести
вариантов температуры: от минимальной в позиции 1 до максимальной в
позиции 6.
Производитель не несет ответственности за дефекты стеклокерамической
полки, вызванные использованием неподходящей посуды или неправильным
использованием.
NAĈELA KORIŠĆENJA STAKLO-KERAMIĈKE PLOĈE
Staklo-
keramička ploča prilikom pravilne manipulacije prema uputstvu ispunjava sve
zahteve koji se tr
aţe od istog ureĎaja u domaćinstvu.
Pre prvog korišćenja ureĎaja neophodno je glavni prekidač i ureĎaj redovno očistiti
(sredstva za čišćenje, vidi: poglavlje ―Čišćenje i odrţavanje‖).
UreĎaj prema uputstvu za rukovanje mogu posluţivati samo odrasla lica.
Nije dozvoljeno ostavljati decu bez nadzora kraj ureĎaja koji radi.
Električna ploča za kuvanje je ureĎaj čiji rad zahteva nadzor.
Izbegavati grejanje praznih emajliranih posuda, njihova dna se na taj način mogu
oštetiti i prilikom prenošenja posude se površina ploče za kuvanje moţe se oštetiti.
Nisu dobre posude sa brazdama, odn. sa rupicama na dnu.
Zbog postizanja najboljih rezultata, (prilikom kuvanja na indukcijskoj zoni kuvanja)
dno metalnih posuda bi trebalo biti od 2-
3 mm jako, kod posuda od nerĎajućeg
čelika sa umetnutim (sendvič) dnom od 4 do 6 mm.
Na sobnoj temperaturi dno bi trebalo biti malo udubljeno, pošto se na uţarenosti širi,
i bi kasnije na površini zone kuvanja bilo ravno. Ovim se obezbeĎuje minimalan
gubitak toplote prilikom dodira pov
ršina.
Ako hoćete da sprečite ogrebotine na staklo-keramičkoj ploči koristite posude sa
čistim i glatkim dnom.
Uvek se trudite da dno posude koju koristite odgovara veličini prečnika izabrane
zone kuvanja.
Toplota nastala na dnu lonca zavisi o prečniku lonca. Što je lonac manji, manja je i
snaga. Ne dolazi do uzaludnog trošenja energije, ukoliko zona kuvanja nije sasvim
pokrivena sa loncem. MeĎutim, lonac uvek stavite na sredinu zone kuvanja.
Zbog kuvanja hrane na tački vrenja koristite veći stepen snage. Posle toga kad se
ПРАВИЛА ПОЛЬЗОВАНИЯ ПЛИТОЙ СО СТЕКЛОКЕРАМИЧЕСКОЙ
ПАНЕЛЬЮ
Нагревается только та часть поверхности панели, которая обозначена графически.
Остальная часть поверхности остаѐтся относительно холодной и еѐ можно
использовать, если необходимо отставить кастрюлю с варочной зоны.
Красное излучение от нагревательного элемента может под определѐнным углом
зрения просвечивать через толщину плоскости панели в области обозначенной
зоны.
Не используйте варочную панель с иной целью, например, как рабочую поверхность
кухонного стола.
Стеклокерамическая панель не должна применяться для отапливания помещения.
Избегайте нагрева пустой эмалированной посуды, так как этим можно повредить
панель, а при сдвиге посуды панель можно поцарапать.
Непригодны для использования кастрюли с рифлѐным дном или с заусенцами на
дне, которыми можно панель поцарапать.
Случайно поцарапать панель можно песком, попавшим на неѐ при чистке овощей,
остатками чистящего средства, а также острыми гранями перстней.
При приготовлении пищи нужно пользоваться посудой с ровным дном, диаметр
которой не должен быть меньше, чем диаметр варочной зоны, чтобы не произошло
срабатывание ограничителя температуры в результате перегрева варочной зоны.
Варочную панель содержите сухой и чистой. При необходимости, попавшие на
варочную зону в момент приготовления куски пищи нужно удалить немедленно
скребком из принадлежностей плиты, а окончательную очистку стеклокерамической
панели выполнить сразу же, после окончания приготовления пищи.
Попавшие на панель сахар, варенье, мармелад и т.п., необходимо очистить
моментально, так как длительное воздействие остатков этих продуктов может
нарушить структуру стеклокерамической панели.