![background image](/i/nord/152625/nord-dh-274-010-dh-273-010-dh-275-010-dh-271-010/h/nord-dh-274-010-dh-273-010-dh-275-010-dh-271-010-013.png)
40
8 REGULI DE P
Ă
STRARE
Ş
I TRANSPORTARE
8.1 Aparatul frigori
c
î
l p
ă
stra
ţ
i
î
n ambalaj
î
n
î
nc
ă
peri
î
nchise cu ventilare natural
ă
, la umiditatea
relativ
ă
nu mai sus de 70%.
8.2 Transporta
ţ
i aparatul
î
n ambalaj
î
n pozi
ţ
ia vertical
ă
de lucru cu orice fel de transport acoperit.
Fixa
ţ
i bine aparatul pentru a exclude loviturile
ş
i permut
ă
rile sale posibile
î
n interiorul vehiculelor.
8.3 La lucr
ă
ri de
î
nc
ă
rcare
ş
i desc
ă
rcare nu se admite expunerea aparatului la sarcini de
ş
oc.
9 DESERVIRE TEHNIC
Ă
9.1 Aparatele frigori
ce se asigur
ă
cu deservire de garan
ţ
ie
ş
i tehnic
ă
.
9.2 La depistarea defect
ă
rilor pe care nu se reu
ş
e
ş
te s
ă
le
î
nl
ă
tura
ţ
i
î
n conformitate cu recomand
ă
rile
expuse
î
n capitolul 10 al prezentului manual de exploatare, este necesar de adresat la
î
ntreprinderea
comercial
ă
care v-a v
â
ndut produsul sau la atelierul de repara
ţ
ie a frigiderelor.
9.3
Î
n baza cerin
ţ
elor „Procedurii de eviden
ţă
a cump
ă
r
ă
torilor care a primit schimbul de garan
ţ
ie
a produselor sau serviciilor conform repara
ţ
iei (deservirii) de garan
ţ
ie”
ş
i art. 140 al Codului
scal al
Ucrainei, consumatorul
î
n mod obligatoriu va prezenta informa
ţ
ia despre sine indicat
ă
î
n biletele de
garan
ţ
ie (forma 3-
ş
i 4-garant) a c
ă
r
ţ
ii de service.
9.4
Aten
ţ
ie!
La executarea simultan
ă
a lucr
ă
rilor de garan
ţ
ie
ş
i deservire tehnic
ă
se extrage numai
un singur bilet.
9.5
Aten
ţ
ie!
Apelul fals se achit
ă
de c
ă
tre consumator.
La depistarea defect
ă
rilor pe care nu se reu
ş
e
ş
te s
ă
le
î
nl
ă
tura
ţ
i
î
n conformitate cu recomand
ă
rile
expuse
î
n capitolul 10 al prezentului manual de exploatare, este necesar de adresat la
î
ntreprinderea
comercial
ă
care v-a v
â
ndut produsul sau la atelierul de repara
ţ
ie a frigiderelor.
10 DEFECT
Ă
RI POSIBILE
Ş
I METODELE DE
Î
NL
Ă
TURARE A LOR
10.1 Defect
ă
rile posibile
ş
i metodele de
î
nl
ă
turare a lor sunt prezentate
î
n tabelul 4.
Aten
ţ
ie!
Î
nainte de executarea lucr
ă
rilor de
î
nl
ă
turare a defect
ă
rilor, deconecta
ţ
i aparatul
frigori
c de la re
ţ
eaua electric
ă
!
TABELUL 4
– DEFECT
Ă
RI POSIBILE
Ş
I METODELE DE
Î
NL
Ă
TURARE A LOR
Defectarea
ş
i manifestarea sa
exterioar
ă
, semne suplimentare
Cauza posibil
ă
Metoda de
î
nl
ă
turare
Aparatul frigori
c conectat la re
ţ
ea
nu func
ţ
ioneaz
ă
, becul de iluminare
nu arde
Lipse
ş
te tensiunea
î
n re
ţ
eaua
electric
ă
Veri
ca
ţ
i prezen
ţ
a tensiunii re
ţ
elei
electrice
î
n priz
ă
Asigura
ţ
i contactul
ş
ei cu priza
Becul de iluminare nu arde c
â
nd
u
ş
a frigiderului este deschis
ă
cu
agregatul frigori
c
î
n func
ţ
iune
A ars becul de iluminare
Scoate
ţ
i plafonul ce
î
nchide becul
ap
ă
s
â
nd u
ş
or clichetele
ş
i schimba
ţ
i
becul de iluminare
Zgomot sporit
Frigiderul este instalat incorect
Conductele agregatului frigori
c
se ating de corpul frigiderului sau
î
ntre ele
Instala
ţ
i frigiderul
î
n conformitate cu
cerin
ţ
ele prezentului manual (vezi
punctul 5.5).
Î
nl
ă
tura
ţ
i atingerea
conductelor de corpul frigiderului sau
î
ntre ele, f
ă
r
ă
a admite deterior
ă
ri
Prezen
ţ
a unui sunet speci
c
desprinderii unui sunet de plesnire
la deschiderea u
ş
ii, deschiderea
î
ncordat
ă
a u
ş
ii
Lipirea etan
ş
orului de suprafa
ţ
a
ader
ă
rii u
ş
ii din partea de
montare a ei
Sp
ă
la
ţ
i etan
ş
orul u
ş
ii
ş
i suprafa
ţ
a
dulapului la care ader
ă
u
ş
a cu ap
ă
cald
ă
cu s
ă
pun,
ş
terge
ţ
i p
â
n
ă
la uscat
cu p
â
nz
ă
moale
Prezen
ţ
a apei
î
n partea de jos a
frigiderului
Î
nfundarea deversorului
Sp
ă
la
ţ
i deversorul cu ap
ă
cald
ă
(vezi
7.1)
MOL
La sf
â
r
ş
itul dezghe
ţă
rii
î
ndep
ă
rta
ţ
i apa din CC cu ajutorul buretelui sau
ş
erve
ţ
elului moale
ş
i cur
ăţ
a
ţ
i
aparatul frigori
c
î
n conformitate cu punctul 5.2.
Se recomand
ă
dezghe
ţ
area CC
î
n scop de pro
laxie nu mai rar de o dat
ă
la cinci –
ş
ase luni,
sp
ă
larea CF – nu mai rar de o dat
ă
pe lun
ă
.
7.3 La oprirea frigiderului pe termen
î
ndelungat trebuie de efectuat dezghe
ţ
area, cur
ăţ
area
ş
i de
l
ă
sat u
ş
ile aparatului pu
ţ
in deschise, pentru ca s
ă
nu s
ă
se formeze miros nepl
ă
cut
î
n camere.
13
по
размещению
и
хранению
продуктов
в
ХК
приведены
в
таблице
3.
ТАБЛИЦА
3
-
ОСНОВНЫЕ
РЕКОМЕНДАЦИИ
ПО
РАЗМЕЩЕНИЮ
И
ХРАНЕНИЮ
ПРОДУК
-
ТОВ
В
ХОЛОДИЛЬНОЙ
КАМЕРЕ
Продукты
Упаковка
Срок
хранения
Место
размещения
Сырое
мясо
,
рыба
Пленка
,
пакеты
,
емкости
1-2
дня
На
нижней
полке
Сырой
мясной
фарш
Сосуд
с
крышкой
1
день
На
нижней
полке
Свежая
или
приготовленная
курица
,
гусь
,
утка
Пленка
или
сосуд
с
крышкой
3-5
дней
На
нижней
полке
Молоко
,
кефир
,
йогурты
,
напитки
Заводская
упаковка
см
.
на
упаковке
На
одной
из
барьер
-
полок
Продукты
после
кулинарной
обработки
Сосуд
с
крышкой
3-4
дня
На
любой
полке
Масло
сливочное
,
маргарин
,
сыры
Заводская
упаковка
или
пленка
неделя
На
любой
барьер
-
полке
или
на
верхней
полке
Колбасные
изделия
Пленка
2-4
дня
На
любой
полке
Яйца
Без
упаковки
до
1
месяца
Во
вкладыше
на
барьер
-
полке
Пироженые
,
торты
с
кремом
Сосуд
с
крышкой
2-4
дня
На
любой
полке
Грибы
свежие
Пленка
2-5
дней
В
сосуде
для
овощей
Овощи
,
фрукты
Без
упаковки
или
пленка
до
10
дней
В
сосуде
для
овощей
6.6
Замораживание
и
хранение
продуктов
в
морозильной
камере
6.6.1
МК
предназначена
для
замораживания
и
длительного
хранения
замороженных
продук
-
тов
,
а
также
для
приготовления
пищевого
льда
.
6.6.2
Максимальное
количество
продуктов
(
мощность
замораживания
),
которое
может
быть
заморожено
в
течение
24
час
при
температуре
окружающего
воздуха
плюс
25
О
С
,
указано
в
та
-
блице
1.
Превышение
указанной
нормы
ведет
к
увеличению
длительности
замораживания
и
к
снижению
качества
замороженных
продуктов
.
6.6.3
Для
приготовления
пищевого
льда
заполните
водой
форму
для
льда
2 (
рисунок
Б
.1)
и
установите
ее
в
МК
.
Мороженое
и
кубики
льда
не
следует
употреблять
сразу
после
извлечения
из
МК
,
т
.
к
.
это
может
вызвать
обморожение
полости
рта
.
6.6.4
Соблюдайте
сроки
хранения
для
купленных
в
магазине
готовых
замороженных
продук
-
тов
(
сроки
указаны
на
упаковке
).
Рекомендованные
сроки
хранения
в
МК
продуктов
,
замороженных
в
домашних
условиях
,
та
-
кие
:
-
для
жирных
и
соленых
продуктов
-
до
трех
месяцев
;
-
для
продуктов
после
кулинарной
обработки
и
продуктов
с
небольшим
содержанием
жира
-
до
полугода
;
-
для
постных
продуктов
-
до
одного
года
.
При
отключении
электроэнергии
в
сети
более
времени
,
указанного
в
таблице
технических
данных
,
размороженные
продукты
следует
быстро
употребить
в
пищу
или
немедленно
подвер
-
гнуть
тепловой
обработке
и
,
после
остывания
,
повторно
заморозить
.
7
УХОД
ЗА
ХОЛОДИЛЬНЫМ
ПРИБОРОМ
7.1
В
Вашем
холодильном
приборе
предусмотрено
автоматическое
удаление
снегового
по
-
крова
с
задней
стенки
ХК
.
Это
означает
,
что
каждый
раз
в
период
остановки
компрессора
задняя
стенка
покрывается
каплями
воды
,
которая
стекает
по
канавкам
на
очистителе
4 (
рисунок
Б
.1)
в
отверстие
на
отформованном
сливе
на
задней
стенке
ХК
и
через
втулку
водоотвода
1 (
рисунок
Б
.3) -
в
сосуд
талой
воды
2,
расположенный
на
корпусе
компрессора
3,
где
она
испаряется
за
счет
тепла
компрессора
и
окружающей
среды
.
Такое
периодическое
оттаивание
снегового
по
-
крова
в
ХК
является
обязательным
и
служит
доказательством
нормального
функционирования
холодильного
прибора
.
Примечание
-
Очиститель
4 (
рисунок
Б
.1)
должен
постоянно
находиться
в
отверстии
для
отвода
талой
воды
из
ХК
и
предупреждать
засорение
системы
водоотвода
.
Но
если
засорение
произошло
и
проворачивание
очистителя
в
отверстии
его
не
устраняет
,
необходимо
провести
промывание
системы
(
рисунок
Б
.3).
Медленно
налейте
200
г
теплой
воды
в
отверстие
втулки
RUS