![background image](/i/nord/154523/nord-dh-403-010-dh-507-010/h/nord-dh-403-010-dh-507-010-012.png)
12
6
ПОРЯДОК
РАБОТЫ
Внимание
!
Запрещается
подвергать
поверхности
холодильного
прибора
любым
механиче
-
ским
повреждениям
и
воздействиям
,
использовать
верхнюю
поверхность
холодильника
в
каче
-
стве
разделочной
доски
,
оставлять
на
ней
влажные
предметы
и
горячие
емкости
,
красящие
и
др
.
химические
вещества
!
6.1
Холодильник
разделен
на
холодильную
камеру
(
ХК
)
и
низкотемпературное
отделение
(
НТО
).
6.2
ХК
освещается
электрической
лампочкой
,
которая
расположена
в
плафоне
6 (
рисунок
Б
.1)
на
боковой
стенке
ХК
.
Лампочка
включается
автоматически
при
открывании
двери
и
выклю
-
чается
при
ее
закрывании
.
Также
на
плафоне
установлена
ручка
датчика
-
реле
температуры
.
6.3
Включение
в
сеть
холодильного
прибора
производится
вилкой
шнура
питания
(
ручка
датчика
-
реле
при
этом
должна
быть
в
положении
“
выключено
”).
Включение
холодильника
в
работу
осуществляется
поворотом
ручки
датчика
-
реле
по
часовой
стрелке
,
при
этом
должен
ощущаться
легкий
щелчок
.
В
момент
пуска
и
остановки
прибора
воз
-
можен
незначительный
шум
.
Внимание
!
Повторное
включение
холодильного
прибора
в
электросеть
необходимо
производить
не
ранее
,
чем
через
3 - 4
мин
после
его
отключения
.
6.4
Регулирование
температуры
в
холодильнике
осуществляется
ручкой
датчика
-
реле
.
Пони
-
жение
температуры
задается
при
повороте
ручки
по
часовой
стрелке
от
крайнего
левого
до
край
-
него
правого
положения
.
После
этого
температура
в
ХК
и
НТО
поддерживается
автоматически
.
Температура
внутри
камер
также
зависит
от
температуры
окружающего
воздуха
,
частоты
от
-
крывания
дверей
и
количества
хранимых
продуктов
.
Внимание
!
При
первом
включении
холодильного
прибора
или
же
после
его
длительного
отключения
перед
загрузкой
продуктов
необходимо
включить
прибор
не
менее
,
чем
на
3
час
,
при
этом
ручку
датчика
-
реле
температуры
установить
в
крайнее
правое
положение
(
макси
-
мальный
холод
).
Внимание
!
Жидкость
и
газы
,
циркулирующие
в
герметичной
системе
охлаждения
холодиль
-
ного
прибора
,
могут
издавать
некоторые
шумы
как
при
работе
компрессора
,
так
и
после
отклю
-
чения
.
Также
могут
быть
слышны
легкие
потрескивания
материалов
под
воздействием
темпе
-
ратурных
деформаций
,
щелчки
срабатывания
датчика
-
реле
температуры
.
Не
волнуйтесь
,
это
совершенно
нормально
.
Если
не
удается
открыть
только
что
закрытую
дверь
ХК
,
следует
подождать
2-3
минуты
,
пока
давление
внутри
камеры
не
выровняется
с
наружным
,
и
открыть
дверь
.
6.5.
При
размещении
продуктов
в
ХК
и
НТО
соблюдайте
следующие
правила
:
-
горячие
продукты
перед
загрузкой
охладите
до
комнатной
температуры
;
-
для
предотвращения
передачи
запаха
от
одного
продукта
к
другому
и
высыхания
продуктов
,
храните
их
в
упаковке
;
-
не
допускайте
попадания
поваренной
соли
на
поверхность
испарителя
;
-
растительные
масла
и
жиры
не
должны
попадать
на
пластмассовые
детали
холодильного
прибора
и
на
уплотнитель
двери
,
так
как
эти
детали
могут
стать
пористыми
;
-
запрещается
помещать
в
холодильный
прибор
щелочи
,
кислоты
,
лекарственные
препараты
без
герметичной
упаковки
,
горючие
и
взрывоопасные
жидкости
;
-
нельзя
хранить
в
НТО
жидкие
продукты
в
стеклянной
таре
.
6.6.
Выбор
места
для
размещения
продуктов
в
холодильнике
необходимо
осуществлять
в
зависимости
от
предполагаемого
срока
хранения
.
6.6.1
ХК
предназначена
для
охлаждения
,
кратковременного
хранения
свежих
и
прошедших
кулинарную
обработку
продуктов
,
а
также
овощей
,
фруктов
и
напитков
.
Основные
рекомендации
по
размещению
и
хранению
продуктов
в
ХК
приведены
в
таблице
3.
ТАБЛИЦА
3
-
ОСНОВНЫЕ
РЕКОМЕНДАЦИИ
ПО
РАЗМЕЩЕНИЮ
И
ХРАНЕНИЮ
ПРОДУК
-
ТОВ
В
ХОЛОДИЛЬНОЙ
КАМЕРЕ
Продукты
Упаковка
Срок
хранения
Место
размещения
Сырое
мясо
,
рыба
Пленка
,
пакеты
,
емкости
1-2
дня
На
нижней
полке
Сырой
мясной
фарш
Сосуд
с
крышкой
1
день
На
нижней
полке
Свежая
или
приготовленная
курица
,
гусь
,
утка
Пленка
или
сосуд
с
крышкой
3-5
дней
На
нижней
полке
Молоко
,
кефир
,
йогурты
,
напитки
Заводская
упаковка
см
.
на
упаковке
На
панели
двери
РУС
стерской
по
ремонту
холодильных
приборов
(
производится
за
счет
потребителя
).
37
Unt, margarin
ă
, ca
ş
caval
Ambalajul produc
ă
torului
sau pelicul
ă
1 s
ă
pt
ă
m
â
n
ă
Pe panoul u
ş
ii sau pe raftul
de sus
Mezeluri
Pelicul
ă
2-4 zile
Pe orice raft
Ou
ă
F
ă
r
ă
ambalaj
p
â
n
ă
la 1 lun
ă
Pe panoul u
ş
ii
Pr
ă
jituri,
torturi cu crem
ă
Vas cu capac
2-4 zile
Pe orice raft
Ciuperci proaspete
Pelicul
ă
2-5 zile
Î
n vasul pentru legume
Legume, fructe
F
ă
r
ă
ambalaj sau pelicul
ă
p
â
n
ă
la 10 zile
Î
n vasul pentru legume
6.6.2 STS este destinat
ă
pentru p
ă
strarea
î
ndelungat
ă
a produselor congelate
ş
i pentru preg
ă
tirea
ghe
ţ
ii alimentare. Pentru preg
ă
tirea ghe
ţ
ii umple
ţ
i cu ap
ă
forma 4 (
gura B.1)
ş
i plasa
ţ
i-o
î
n STS.
STS se deschide la aplicarea unui efort mic asupra storului dint
â
i
î
nspre sine, apoi
î
n sus.
Î
nghe
ţ
ata
ș
i cuburile de ghea
ţă
nu trebuie consumate imediat dup
ă
ce au fost scoase din CC,
deoarece, aceasta poate provoca deger
ă
turi ale cavit
ăţ
ii bucale.
Not
ă
– Respecta
ţ
i termenii de p
ă
strare a produselor
nite congelate procurate din magazin (termenii
sunt indica
ţ
i pe ambalaj).
7
Î
NTRE
Ţ
INEREA APARATULUI FRIGORIFIC
7.1 La exploatarea frigiderului pe pere
ţ
ii sec
ţ
iei cu temperatura sc
ă
zut
ă
se formeaz
ă
un strat de
z
ă
pad
ă
î
n urma c
ă
rui fapt degradeaz
ă
r
ă
cirea aerului
î
n camera frigori
c
ă
.
Este interzis
ă
folosirea obiectelor ascu
ţ
ite din metal pentru
î
ndep
ă
rtarea stratului de
z
ă
pad
ă
!
7.2 2 La formarea unui strat nesemni
cativ pe pere
ţ
ii interiori ai STS acesta trebuie
î
ndep
ă
rtat, f
ă
r
ă
a combina aceast
ă
opera
ţ
ie cu momentul dezghe
ţă
rii STS.
Dac
ă
s-a format un strat dens de z
ă
pad
ă
cu grosimea mai mare de 5 mm (se determin
ă
vizual),
frigiderul trebuie deconectat pentru dezghe
ţ
are.
Dezghe
ţ
area STS de dorit s
ă
e efectuat
ă
nu mai rar de 1 dat
ă
î
n lun
ă
, atunci c
â
nd
î
n frigider sunt
pu
ţ
ine produse
ş
i are loc cur
ăţ
area general
ă
a aparatului frigori
c.
Dezghe
ţ
area trebuie efectuat
ă
î
n urm
ă
toarea ordine:
- deconecta
ţ
i aparatul frigori
c de la re
ţ
ea;
- scoate
ţ
i din STS produsele,
î
nf
ăş
ura
ţ
i-le
î
n c
â
teva straturi de h
â
rtie
ş
i pune
ţ
i-le
î
ntr-un loc
r
ă
coros;
- l
ă
sa
ţ
i storul STS deschis.
Apa dezghe
ţ
at
ă
se va scurge
î
n palet
ă
5 (
guraB.1).
Not
ă
–Timpul dezghe
ţă
rii poate
redus, dac
ă
pune
ţ
i
î
n STS un vas cu ap
ă
erbinte (60 - 70
0
С
).
Pentru a nu deteriora evaporatorul, vasul trebuie instalat cu aten
ţ
ie.
7.3 La sf
â
r
ş
itul procesului dezghe
ţă
rii scoate
ţ
i paleta, scurge
ţ
i apa, sp
ă
la
ţ
i paleta
ş
i plasa
ţ
i-o
î
n CF.
Cur
ăţ
a
ţ
i frigiderul
î
n conformitate cu punctul 5.2. Deschide
ţ
i ferestrele paletei sau ramei.
7.4 La oprirea frigiderului pe termen
î
ndelungat trebuie de efectuat dezghe
ţ
area, cur
ăţ
area
ş
i de
l
ă
sat u
ş
ile aparatului pu
ţ
in deschise, pentru ca s
ă
nu s
ă
se formeze miros nepl
ă
cut
î
n camere.
8 REGULI DE P
Ă
STRARE
Ş
I TRANSPORTARE
8.1 Aparatul frigori
c
î
l p
ă
stra
ţ
i
î
n ambalaj
î
n
î
nc
ă
peri
î
nchise cu ventilare natural
ă
, la umiditatea
relativ
ă
nu mai sus de 70%.
8.2 Transporta
ţ
i aparatul
î
n ambalaj
î
n pozi
ţ
ia vertical
ă
de lucru cu orice fel de transport acoperit.
Fixa
ţ
i bine aparatul pentru a exclude loviturile
ş
i permut
ă
rile sale posibile
î
n interiorul vehiculelor.
8.3 La lucr
ă
ri de
î
nc
ă
rcare
ş
i desc
ă
rcare nu se admite expunerea aparatului la sarcini de
ş
oc.
9 DESERVIRE TEHNIC
Ă
9.1 Aparatele frigori
ce se asigur
ă
cu deservire de garan
ţ
ie
ş
i tehnic
ă
.
9.2 La depistarea defect
ă
rilor pe care nu se reu
ş
e
ş
te s
ă
le
î
nl
ă
tura
ţ
i
î
n conformitate cu recomand
ă
rile
expuse
î
n capitolul 10 al prezentului manual de exploatare, este necesar de adresat la
î
ntreprinderea
comercial
ă
care v-a v
â
ndut produsul sau la atelierul de repara
ţ
ie a frigiderelor.
9.3
Î
n baza cerin
ţ
elor „Procedurii de eviden
ţă
a cump
ă
r
ă
torilor care a primit schimbul de garan
ţ
ie
a produselor sau serviciilor conform repara
ţ
iei (deservirii) de garan
ţ
ie”
ş
i art. 140 al Codului
scal al
Ucrainei, consumatorul
î
n mod obligatoriu va prezenta informa
ţ
ia despre sine indicat
ă
î
n biletele de
garan
ţ
ie (forma 3-
ş
i 4-garant) a c
ă
r
ţ
ii de service.
9.4
Aten
ţ
ie!
La executarea simultan
ă
a lucr
ă
rilor de garan
ţ
ie
ş
i deservire tehnic
ă
se extrage numai
un singur bilet.
MOL