54
7 SOVUTGICH USKUNASIGA QARASH
7.1 Siz xarid qilgan sovutgich uskunasida sovutish kamerasining orqa devoridan qor qatlamining
avtomatik ravishda olib tashlanishi nazarda tutilgan. Bu shuni anglatadiki, har safar kompressor
to’xtagan paytda orqa devor suv tomchilari bilan qoplanib, u sovutish kamerasining orqa devoridagi
qoliplangan moslama (suv chiqariladigan qurilma)ga oqib keladi va 1-son suvni chiqarib tashlaydigan
moslama bo’yicha (
В
.3-rasm) 3-son kompressor korpusida joylashgan 2-son muz erishidan hosil
bo’lgan suv idishga kelib tushadi, bu yerda u kompressor va atrof-muhit issiqligi hisobiga bug’lanadi.
Sovutish kamerasidagi qor qatlamining bunday davriy eritilib turishi majburiy hisoblanadi va sovutgich
uskunasining me’yoriy darajada ishlayotganligidan dalolat beradi.
Izoh:
Agar muz erishidan hosil bo’lgan suvni chiqarib tashlaydigan tizimning i
oslanishi va uning
sovutish kamerasida paydo bo’lishi yuz bersa, suv chiqariladigan tizimning yuvib tashlanishi amalga
oshirilishi zarur. 2-son muz erishidan hosil bo’lgan suv idishidan 1-son suvni chiqarib tashlaydigan
moslamani (
В
.3-rasm) chiqarib oling, uning ostiga istalgan sig’imli idish qo’ying va sovutish kamerasining
orqa devoridagi teshikdan 200 g issiq suvni asta-sekinlik bilan quying (tibbiy “grusha”dan foydalanish
mumkin). Ushbu operatsiyani idishdagi suv toza bo’lgunga qadar bir necha marta takrorlang. 2-son muz
erishidan hosil bo’lgan suv idishiga suvni chiqarib tashlaydigan moslamani qayta o’rnatib qo’ying.
Suvni chiqarib tashlash tizimi i
oslanishiga yo’l qo’ymaslik uchun ushbu tadbirni yiliga 1-2 marta
bajarish tavsiya qilinadi.
7.2 Muzlatish kamerasining ichki devorlari va tokchasi (polkasi)da biroz qor qatlami hosil bo’lgan
taqdirda, uni muzlatish kamerasini muzdan tushirish (eritish) payti bilan bir vaqtga to’g’rilamasdan olib
tashlash tavsiya qilinadi.
!
Qor qatlamini olib tashlash uchun o’tkir uchli metall predmetlardan foydalanish
taqiqlanadi!
7.3 5 mm.dan ortiq qalinlikda zich qor qatlami hosil bo’lgan (bevosita ko’rish orqali aniqlanadi)
va uni tozalab tashlashning imkoni bo’lmagan taqdirda, uskunani muzdan tushirish (eritish) uchun
o’chirib qo’yish lozim.
Muzlatish kamerasini muzdan tushirish (eritish)ni sovutgichda mahsulotlar kam bo’lgan va sovutgich
uskunasining umumiy orastalanishi (tozalanishi) o’tkazilayotgan vaqtda amalga oshirish maqsadga
muvo
qdir.
Muzdan tushirish (eritish)ni quyidagi tartibda amalga oshiring:
- sovutgich uskunasini elektr tarmoqdan uzib qo’ying;
- muzlatish kamerasidan 9, 10-son savatlarni (B.1-rasm), muzlatish kamerasining tokchalari
(polkalari)dan mahsulotlarni olib tashlang, ularni bir necha qavat qog’ozga o’rang va salqin joyga qo’ying,
chunki muzlatilgan mahsulotlarning haroratini oshirish saqlanish muddatini qisqartirishi mumkin;
- muzlatish kamerasining eshigini ochiq holda qoldiring, 7-son to’siqchani gorizontal holatga ko’tarib
qo’ying.
Muzlatish kamerasiga issiq suv (60-70°C) solingan idish qo’yish orqali muzdan tushirish (eritish)
vaqtini qisqartirish mumkin. Idish bug’lantirgichni shikastlamaydigan tarzda ehtiyotkorlik bilan
joylashtirilishi lozim.
i
Izoh:
10 va 9-son savatlarni chiqarib olish uchun (
В
.1-rasm), ularni tiralib qolgunga qadar tortish va
old qismini biroz ko’tarib, shkaf ichidan chiqarib olish zarur. Savatlarning tushib ketishi oldini olish
uchun ularda qo’shimcha mahkamlab qo’yadigan moslamalar (
ksatorlar) nazarda tutilgan.
7.4 Muzdan tushirish (eritish) yakunlangandan so’ng, muzlatish kamerasidan suvni gubka yoki
yumshoq salfetka yordamida olib tashlang va 5.2-bandga muvo
q sovutgich uskunasining orastalanishi
(tozalanishi)ni amalga oshiring.
Muzlatish kamerasini pro
laktika maqsadlarida besh-olti oyda eng kamida bir marta muzdan
tushirish (eritish), sovutish kamerasini esa – bir oyda eng kamida bir marta yuvish tavsiya qilinadi.
7.5 Sovutgich uzoq vaqt elektr tarmog’idan uzib qo’yiladigan taqdirda, eritish, tozalash ishlarini
amalga oshirish va kameralarda noxush hid hosil bo’lmasligi uchun uskuna eshigini biroz ochiq holda
qoldirish lozim.
UZB
RUS
7
6.1
Холодильник
-
морозильник
разделен
на
две
камеры
:
холодильную
(
ХК
)
и
морозильную
(
МК
).
ХК
освещается
электрической
лампочкой
,
которая
находится
в
плафоне
2 (
рисунок
Б
.1).
При
открывании
двери
ХК
освещение
автоматически
включается
.
6.2
В
верхней
части
прибора
находятся
ручка
датчика
-
реле
температуры
1
и
выключа
-
тель
освещения
ХК
13.
6.3
Включение
в
сеть
холодильного
прибора
производится
вилкой
шнура
питания
.
Ручка
датчика
-
реле
1 (
рисунок
Б
.1)
при
этом
должна
быть
в
положении
“
выключено
”.
Включение
в
работу
осуществляется
поворотом
этой
ручки
по
часовой
стрелке
,
который
сопровождается
легким
щелчком
.
В
момент
пуска
и
остановки
прибора
возможен
незначительный
шум
.
ВНИМАНИЕ
!
Повторное
включение
холодильного
прибора
в
электросеть
необходи
-
мо
производить
не
ранее
,
чем
через
3 - 4
мин
после
его
отключения
.
После
установки
и
включения
холодильного
прибора
подождите
2-3
часа
для
уста
-
новления
рабочей
температуры
в
камерах
,
прежде
чем
загружать
в
них
свежие
или
замороженные
продукты
.
6.4
Регулирование
температуры
в
холодильнике
-
морозильнике
осуществляется
поворотом
ручки
датчика
-
реле
.
Понижение
температуры
задается
поворотом
ручки
по
часовой
стрелке
от
крайнего
левого
до
крайнего
правого
положения
.
После
этого
температура
в
камерах
поддер
-
живается
автоматически
.
Температура
внутри
камер
также
зависит
от
температуры
окружающе
-
го
воздуха
,
частоты
открывания
дверей
и
количества
хранимых
продуктов
.
ПРИМЕЧАНИЕ
.
В
передней
части
холодильного
прибора
по
периметру
МК
имеется
система
обогрева
,
которая
служит
для
предотвращения
осаждения
влаги
на
металлических
поверхностях
.
В
процессе
работы
холодильного
прибора
в
зависимости
от
температуры
окружающей
среды
эта
поверхность
нагревается
,
что
не
является
причиной
для
беспокойства
.
Прибор
может
работать
ненадлежащим
образом
в
случае
,
если
он
длительное
время
находился
при
температуре
,
выходящей
за
пределы
установленных
интервалов
(
пункт
1.2).
6.5
Жидкость
и
газы
,
циркулирующие
в
герметичной
системе
охлаждения
холодильного
при
-
бора
,
могут
издавать
некоторые
шумы
как
при
работе
компрессора
,
так
и
после
отключения
.
Также
могут
быть
слышны
легкие
потрескивания
материалов
под
воздействием
темпера
-
турных
деформаций
,
щелчки
срабатывания
датчика
-
реле
температуры
.
Не
волнуйтесь
,
это
со
-
вершенно
нормально
.
Если
не
удается
открыть
только
что
закрытую
дверь
МК
или
ХК
,
следует
подождать
2-3
мину
-
ты
,
пока
давление
внутри
камеры
не
выровняется
с
наружным
,
и
открыть
дверь
.
6.6
Выбор
камеры
для
размещения
продуктов
необходимо
осуществлять
в
зависимости
от
предполагаемого
срока
хранения
.
6.6.1
ХК
предназначена
для
охлаждения
,
кратковременного
хранения
свежих
и
прошедших
кулинарную
обработку
продуктов
,
а
также
овощей
,
фруктов
и
напитков
.
Основные
рекомендации
по
размещению
и
хранению
продуктов
в
ХК
приведены
в
таблице
3.
ТАБЛИЦА
3
-
ОСНОВНЫЕ
РЕКОМЕНДАЦИИ
ПО
РАЗМЕЩЕНИЮ
И
ХРАНЕНИЮ
ПРОДУК
-
ТОВ
В
ХОЛОДИЛЬНОЙ
КАМЕРЕ
Продукты
Упаковка
Срок
хранения
Место
размещения
Сырое
мясо
,
рыба
Пленка
,
пакеты
,
емкости
1-2
дня
На
нижней
полке
Сырой
мясной
фарш
Сосуд
с
крышкой
1
день
На
нижней
полке
Свежая
или
приготовленная
курица
,
гусь
,
утка
Пленка
или
сосуд
с
крышкой
3-5
дней
На
нижней
полке
Молоко
,
кефир
,
йогурты
,
напитки
Заводская
упаковка
см
.
на
упаковке
На
одной
из
барьер
-
полок
Продукты
после
кулинарной
обработки
Сосуд
с
крышкой
3-4
дня
На
любой
полке
Масло
сливочное
,
маргарин
,
сыры
Заводская
упаковка
или
пленка
неделя
На
любой
барьер
-
полке
или
на
верхней
полке
5.8
Для
более
рационального
использования
пространства
холодильной
камеры
и
внутрен
-
ней
панели
двери
конструкцией
предусмотрена
перестановка
полок
3
и
барьер
-
полок
12
по
вы
-
соте
(
рисунок
Б
.1).
5.9
Ваш
прибор
имеет
правосторонее
открывание
дверей
.
С
целью
обеспечения
более
удоб
-
ного
размещения
его
в
интерьере
кухни
в
конструкции
предусмотрена
возможность
перенавески
дверей
для
левостороннего
открывания
.
При
необходимости
это
может
выполнить
механик
ма
-
стерской
по
ремонту
холодильных
приборов
(
производится
за
счет
потребителя
).
6
ПОРЯДОК
РАБОТЫ
!
i
i