8
RUS
Колбасные
изделия
Пленка
2-4
дня
На
любой
полке
Яйца
Без
упаковки
до
1
месяца
Во
вкладыше
на
барьер
-
полке
Пироженые
,
торты
с
кремом
Сосуд
с
крышкой
2-4
дня
На
любой
полке
Грибы
свежие
Пленка
2-5
дней
В
сосуде
для
овощей
Овощи
,
фрукты
Без
упаковки
или
пленка
до
10
дней
В
сосуде
для
овощей
6.6.2
Замораживание
и
хранение
продуктов
в
морозильной
камере
.
МК
предназначена
для
замораживания
и
длительного
хранения
замороженных
продуктов
,
а
также
для
приготовления
пищевого
льда
.
Максимальное
количество
продуктов
(
мощность
за
-
мораживания
),
которое
может
быть
заморожено
в
течение
24
час
при
температуре
окружающего
воздуха
плюс
25
о
С
,
указано
в
таблице
1.
Превышение
указанной
нормы
ведет
к
увеличению
длительности
замораживания
и
к
снижению
качества
замороженных
продуктов
.
Для
хранения
замороженных
продуктов
в
МК
предусмотрены
выдвижные
корзины
10
и
9
(
рисунок
Б
.1)
и
сосуд
8 (
для
ягод
,
мелких
или
порезанных
овощей
и
фруктов
).
Продукты
,
предназначенные
для
замораживания
,
укладывайте
на
полку
МК
,
открыв
шторку
7.
ВНИМАНИЕ
!
Во
избежание
поломки
не
прилагайте
больших
усилий
при
открывании
шторки
.
Шторка
легко
открывается
,
если
ее
потянуть
незначительным
усилием
сна
-
чала
вверх
,
потом
на
себя
.
Следующую
порцию
продуктов
для
замораживания
рекомендуется
помещать
по
истече
-
нии
24
час
также
на
полку
МК
,
предварительно
распределив
ранее
замороженные
продукты
по
корзинам
10, 9.
Соблюдайте
сроки
хранения
для
купленных
в
магазине
готовых
замороженных
продуктов
(
сроки
указаны
на
упаковке
).
Рекомендованные
сроки
хранения
в
МК
продуктов
,
замороженных
в
домашних
условиях
,
такие
:
-
для
жирных
и
соленых
продуктов
-
до
трех
месяцев
;
-
для
продуктов
после
кулинарной
обработки
и
продуктов
с
небольшим
содержанием
жира
-
до
полугода
;
-
для
постных
продуктов
-
до
одного
года
.
При
отключении
электроэнергии
в
сети
более
времени
,
указанного
в
таблице
технических
данных
,
размороженные
продукты
следует
быстро
употребить
в
пищу
или
немедленно
под
-
вергнуть
тепловой
обработке
и
,
после
остывания
,
повторно
заморозить
.
6.6.3
Для
приготовления
пищевого
льда
заполните
водой
форму
для
льда
6 (
рисунок
Б
.1)
и
установите
ее
в
МК
.
Мороженое
и
кубики
льда
не
следует
употреблять
сразу
после
извлечения
из
МК
,
т
.
к
.
это
мо
-
жет
вызвать
обморожение
полости
рта
.
6.7
При
размещении
продуктов
в
ХК
и
МК
соблюдайте
следующие
правила
:
-
горячие
продукты
перед
загрузкой
охладите
до
комнатной
температуры
;
-
для
предотвращения
передачи
запаха
от
одного
продукта
к
другому
и
высыхания
продук
-
тов
храните
их
в
упаковке
(
жидкости
-
в
плотно
закрытой
посуде
);
-
не
допускайте
попадания
поваренной
соли
на
поверхность
полок
МК
;
-
растительные
масла
и
жиры
не
должны
попадать
на
пластмассовые
детали
холодиль
-
ного
прибора
и
на
уплотнитель
двери
(
так
как
эти
детали
могут
стать
пористыми
);
-
во
избежание
примерзания
продуктов
к
задней
стенке
ХК
не
прислоняйте
их
к
ней
вплотную
;
-
запрещается
помещать
в
холодильный
прибор
щелочи
,
кислоты
,
лекарственные
препараты
без
герметичной
упаковки
,
горючие
и
взрывоопасные
жидкости
;
-
нельзя
хранить
в
МК
жидкие
продукты
в
стеклянной
таре
или
алюминиевых
банках
(
осо
-
бенно
с
высоким
содержанием
углекислоты
),
они
могут
лопнуть
.
!
i
i
!
ПРОДОЛЖЕНИЕ
ТАБЛИЦЫ
3
53
Pazandalik qayta ishlovidan
keyingi mahsulotlar
Qopqoqli idish
3-4 kun
Istalgan tokcha (polka)da
Sariyog’, margarin, pishloqlar
Zavodda qadoqlangan
idish yoki plyonka
1 hafta
Istalgan to’siq- tokcha (polka)
da yoki ustki tokcha (polka)da
Kolbasa mahsulotlari
Plyonka
2-4 kun
Istalgan tokcha (polka)da
Tuxum
Qadoqsiz
1 oygacha
To’siq- tokcha (polka)
ichqo’ymasida
Piroglar, kremli tortlar
Qopqoqli idish
2-4 kun
Istalgan tokcha (polka)da
Yangi uzilgan qo’ziqorinlar
Plyonka
2-5 kun
Sabzavotlar uchun idishda
Meva-sabzavotlar
Qadoqsiz yoki plyonka
10 kungacha
Sabzavotlar uchun idishda
6.6.2 Mahsulotlarni muzlatish kamerasida muzlatish va saqlash
Muzlatish kamerasi mahsulotlarni muzlatish va muzlatilgan mahsulotlarni uzoq vaqt saqlash uchun,
shuningdek ovqatga ishlatiladigan muzni tayyorlash uchun mo’ljallangan. Atrof-muhit havosi plyus
25°C harorat ostida 24 soat mobaynida muzlatilishi mumkin bo’lgan mahsulotlarning maksimal miqdori
(muzlatish quvvati) 1-jadvalda ko’rsatib o’tilgan. Qayd etilgan me’yordan oshirish muzlatish davomiyligi
oshishiga va muzlatilgan mahsulotlarning sifati pasayishiga olib keladi.
Foydalanish qulayligi uchun, muzlatish kamerasida 9 va 10-son surilma savatlar (
В
.1-rasm) va
8-son idish (reza mevalar, mayda yoki kesilgan meva-sabzavotlar uchun) nazarda tutilgan.
Muzlatish uchun mo’ljallangan mahsulotlarni 7-son to’siqchani ochib, muzlatish kamerasining
tokchalari (polkalari)ga taxlang.
To’siqcha biroz kuch ishlatish orqali oldin yuqoriga, so’ngra o’ziga
tomon tortilsa, oson ochiladi.
!
Diqqat! To’siqchaning sinishi oldini olish uchun uni ochish vaqtida katta kuch ishlatmang.
Navbatdagi mahsulotlar miqdorini muzlatish uchun, ilgari muzlatilgan mahsulotlarni quyi
savatlar bo’yicha oldindan taqsimlab chiqib, muzlatish kamerasining tokchasi (polkasi) ga ham 24
soat o’tgandan so’ng joylashtirish tavsiya qilinadi.
i
Do’kondan xarid qilingan tayyor muzlatilgan mahsulotlar uchun saqlash muddatlariga rioya qiling
(saqlash muddatlari qadoq idishda ko’rsatilgan).
Uy sharoitlarida muzlatilgan mahsulotlarning muzlatish kamerasida tavsiya qilingan saqlash
muddatlari quyidagilardan iborat:
- yog’li va tuzlangan mahsulotlar uchun – uch oygacha;
- pazandalik qayta ishlovidan keyingi mahsulotlar va uncha ko’p bo’lmagan yog’ tarkibiga ega
mahsulotlar uchun – yarim yilgacha;
- faqat sabzavot va baliqdan tayyorlangan yog’siz yovg’on mahsulotlar uchun – bir yilgacha.
i
Tarmoqda elektr energiyasi texnik ma’lumotlar jadvalida qayd etilgandan ortiq vaqt mobaynida uzib
qo’yilgan taqdirda, muzdan tushirilgan (eritilgan) mahsulotlarni tezda ovqatga ishlatish yoki shu
zahoti issiqlik bilan ishlov berish va sovutilgandan keyin takroran muzlatish lozim.
6.6.3 Ovqatga ishlatiladigan muzni tayyorlash uchun 6-son muz uchun qolipni suv bilan to’ldiring
(B.1-rasm) va uni muzlatish kamerasiga joylashtiring.
Muzqaymoqlar va muz kubikchalarini muzlatish kamerasidan chiqarib olgan zahoti iste’mol qilmaslik
lozim, chunki bu og’iz bo’shlig’ining sovuq urishini yuzaga keltirishi mumkin.
!
6.7 Sovutish kamerasiga va muzlatish kamerasiga mahsulotlarni joylashtirishda quyidagi
qoidalarga rioya qiling:
- issiq (qaynoq) mahsulotlarni joylashtirishdan oldin, xona haroratiga qadar sovuting;
- bir mahsulot hidining boshqa mahsulotga o’tishi va mahsulotlarning qurib qolishi oldini olish uchun
ularni qadoq idishida (suyuqliklarni – zich yopilgan idishda) saqlang;
- o’simlik moylari va yog’lar sovutgich uskunasining plastmassa detallariga va eshikni zichlagichlarga
tushmasligi lozim (chunki ushbu detallar g’ovaklanishi mumkin);
- mahsulotlarning muzlab yopishib qolishiga yo’l qo’ymaslik uchun ularni sovutish kamerasining
orqa devoriga zich taqab qo’ymang;
- sovutgich uskunasiga ishqorlarni, kislotalarni, germetik qadoq idishlarsiz dori-darmon preparatlarini,
yonilg’i va portlash xav
ga ega suyuqliklarni joylashtirish taqiqlanadi;
- muzlatish kamerasida shisha idishlarda suyuq mahsulotlarni saqlash mumkin emas.
UZB