6
RUS
5.1
Снимите
упаковку
с
холодильного
прибора
и
комплектующих
изделий
.
Снимите
с
кромок
полок
полиэтиленовые
транспортировочные
лыжи
(
при
наличии
).
5.2
Вымойте
прибор
теплой
водой
:
наружную
часть
-
моющим
мыльным
средством
,
внутрен
-
ние
части
-
раствором
пищевой
соды
.
Насухо
вытрите
мягкой
тканью
и
тщательно
проветрите
.
Не
допускайте
использования
для
мойки
холодильного
прибора
абразивной
пасты
и
моющих
средств
,
содержащих
кислоты
и
растворители
.
5.3
На
заднюю
стенку
крышки
прикрепите
два
упора
2,
которые
обеспечат
необходимое
рас
-
стояние
от
холодильного
прибора
до
стены
помещения
(
рисунок
Б
.2).
!
ВНИМАНИЕ
!
Расстояние
от
выступающих
частей
прибора
до
стены
должно
быть
не
менее
20
мм
.
5.4
Определите
место
установки
холодильного
прибора
.
Не
располагайте
его
вблизи
источников
тепла
,
влаги
и
в
зоне
попадания
прямых
солнечных
лучей
.
При
встраивании
холодильного
прибора
в
шкаф
,
в
подготовленную
нишу
в
стене
или
подоб
-
ное
место
следует
учесть
:
внутренняя
глубина
должна
не
менее
чем
на
50
мм
превышать
габа
-
ритную
глубину
холодильного
прибора
,
внутренняя
ширина
-
не
менее
,
чем
на
6
мм
,
внутренняя
высота
-
не
менее
,
чем
на
4
мм
.
!
ВНИМАНИЕ
!
Необходимо
обеспечить
свободную
циркуляцию
воздуха
вокруг
прибо
-
ра
(
рисунок
Б
.3).
Не
закрывайте
отверстия
для
притока
и
оттока
воздуха
.
5.5
При
установке
прибора
его
следует
выровнять
по
горизонтали
.
Это
,
а
также
надеж
-
ность
установки
холодильного
прибора
,
особенно
на
неровном
полу
,
достигается
при
помощи
двух
передних
регулировочных
опор
.
5.6
Установите
комплектующие
изделия
согласно
рисунку
Б
.1.
!
5.7
Холодильный
прибор
,
находившийся
на
холоде
,
перед
включением
в
электросеть
необходимо
выдержать
при
комнатной
температуре
не
менее
8
час
.
5.8
Для
более
рационального
использования
пространства
холодильной
камеры
и
внутрен
-
ней
панели
двери
конструкцией
предусмотрена
перестановка
полок
3
и
барьер
-
полок
8
по
высоте
(
рисунок
Б
.1).
5.9
Ваш
прибор
имеет
правосторонее
открывание
дверей
.
С
целью
обеспечения
более
удоб
-
ного
размещения
его
в
интерьере
кухни
в
конструкции
предусмотрена
возможность
перенавески
дверей
для
левостороннего
открывания
.
При
необходимости
это
может
выполнить
механик
ма
-
стерской
по
ремонту
холодильных
приборов
(
производится
за
счет
потребителя
).
6.1
Холодильный
прибор
разделен
на
две
камеры
:
морозильную
(
МК
)
и
холодильную
(
ХК
).
На
боковой
внутренней
стенке
ХК
находится
плафон
освещения
10 (
рисунок
Б
.1)
с
ручкой
датчика
-
реле
температуры
,
электрической
лампочкой
и
выключателем
.
Лампочка
включается
автоматически
при
открывании
двери
ХК
и
выключается
при
ее
закрывании
.
6.2
Включение
в
сеть
холодильного
прибора
производится
вилкой
шнура
питания
(
ручка
датчика
-
реле
при
этом
должна
быть
в
положении
“
выключено
”),
включение
в
работу
-
поворотом
ручки
датчика
-
реле
по
часовой
стрелке
,
при
этом
должен
ощущаться
легкий
щелчок
.
В
момент
пуска
и
остановки
прибора
возможен
незначительный
шум
.
!
ВНИМАНИЕ
!
Повторное
включение
холодильного
прибора
в
электросеть
необходи
-
мо
производить
не
ранее
,
чем
через
3 - 4
мин
после
его
отключения
.
После
установки
и
включения
холодильного
прибора
подождите
2-3
часа
для
уста
-
новления
рабочей
температуры
в
камерах
,
прежде
чем
загружать
в
них
свежие
или
замороженные
продукты
.
6.3
Регулирование
температуры
в
холодильном
приборе
осуществляется
ручкой
датчика
-
реле
.
Понижение
температуры
задается
поворотом
ручки
по
часовой
стрелке
от
крайнего
левого
до
крайнего
правого
положения
.
После
этого
температура
в
камерах
поддерживается
автомати
-
чески
.
Температура
внутри
камер
также
зависит
от
температуры
окружающего
воздуха
,
частоты
открывания
дверей
и
количества
хранимых
продуктов
.
i
ПРИМЕЧАНИЕ
-
Между
ХК
и
МК
в
передней
части
холодильного
прибора
за
металлической
поперечиной
имеется
система
обогрева
,
которая
необходима
для
предотвращения
конден
-
сации
влаги
на
металлических
поверхностях
.
В
процессе
работы
холодильного
прибора
в
зависимости
от
температуры
окружающей
среды
эта
поверхность
нагревается
,
что
не
является
причиной
для
беспокойства
.
Прибор
может
работать
ненадлежащим
образом
в
случае
,
если
он
длительное
время
находился
при
температуре
,
выходящей
за
пределы
установленных
интерва
-
лов
(
пункт
1.2).
!
ВНИМАНИЕ
!
Жидкость
и
газы
,
циркулирующие
в
герметичной
системе
охлаждения
холо
-
дильного
прибора
,
могут
издавать
некоторые
шумы
как
при
работе
компрессора
,
так
и
по
-
сле
отключения
.
Также
могут
быть
слышны
легкие
потрескивания
материалов
под
воздей
-
ствием
температурных
деформаций
,
щелчки
срабатывания
датчика
-
реле
температуры
.
Не
волнуйтесь
,
это
совершенно
нормально
.
5
ПОРЯДОК
УСТАНОВКИ
И
ПОДГОТОВКА
К
РАБОТЕ
6
ПОРЯДОК
РАБОТЫ
47
me’yordan oshirish muzlatish davomiyligi oshishiga va muzlatilgan mahsulotlarning sifati pasayishiga
olib keladi.
6.6.3 Ovqatga ishlatiladigan muzni tayyorlash uchun 2-son muz uchun qolipni suv bilan to’ldiring
(B.1-rasm) va uni muzlatish kamerasiga joylashtiring.
Muzqaymoqlar va muz kubikchalarini muzlatish kamerasidan chiqarib olgan zahoti iste’mol qilmaslik
lozim, chunki bu og’iz bo’shlig’ining sovuq urishini yuzaga keltirishi mumkin.
i
6.6.4 Do’kondan xarid qilingan tayyor muzlatilgan mahsulotlar uchun saqlash muddatlariga rioya
qiling (saqlash muddatlari qadoq idishda ko’rsatilgan).
Uy sharoitlarida muzlatilgan mahsulotlarning muzlatish kamerasida tavsiya qilingan saqlash
muddatlari quyidagilardan iborat:
- yog’li va tuzlangan mahsulotlar uchun – uch oygacha;
- pazandalik qayta ishlovidan keyingi mahsulotlar va uncha ko’p bo’lmagan yog’ tarkibiga ega
mahsulotlar uchun – yarim yilgacha;
- faqat sabzavot va baliqdan tayyorlangan yog’siz yovg’on mahsulotlar uchun – bir yilgacha.
i
Tarmoqda elektr energiyasi texnik ma’lumotlar jadvalida qayd etilgandan ortiq vaqt mobaynida uzib
qo’yilgan taqdirda, muzdan tushirilgan (eritilgan) mahsulotlarni tezda ovqatga ishlatish yoki shu
zahoti issiqlik bilan ishlov berish va sovutilgandan keyin takroran muzlatish lozim.
7 SOVUTGICH USKUNASIGA QARASH
7.1 Siz xarid qilgan sovutgich uskunasida sovutish kamerasining orqa devoridan qor qatlamining
avtomatik ravishda olib tashlanishi nazarda tutilgan. Bu shuni anglatadiki, har safar kompressor to’xtagan
paytda orqa devor suv tomchilari bilan qoplanib, 4-son tozalagich ariqchalari bo’yicha (B.1-rasm)
sovutish kamerasining orqa devoridagi qoliplangan moslama (suv chiqariladigan qurilma)ga oqib keladi
va 1-son suvni chiqarib tashlaydigan moslama vtulkasi orqali (B.3-rasm) – 3-son kompressor korpusida
joylashgan 2-son muz erishidan hosil bo’lgan suv idishga kelib tushadi, bu yerda u kompressor va atrof-
muhit issiqligi hisobiga bug’lanadi. Sovutish kamerasidagi qor qatlamining bunday davriy eritilib turishi
majburiy hisoblanadi va sovutgich uskunasining me’yoriy darajada ishlayotganligidan dalolat beradi.
i
Izoh:
4-son tozalagich (B.1-rasm) har doim sovutish kamerasidan muz erishidan hosil bo’lgan suv
oqib tushishi uchun mo’ljallangan tirqishda bo’lishi va tirqishning i
oslanganligidan ogohlantirishi
lozim. Biroq, i
oslanish yuz bergan va tozalagichning tirqishda aylanishi uni bartaraf etmagan
taqdirda, tizimning yuvib tashlanishini amalga oshirish zarur (B.3-rasm). 1-son suvni chiqarib tashlaydigan
moslama vtulkasi tirqishiga 200 g issiq suvni asta-sekinlik bilan quying (tibbiy “grusha”dan foydalanish
mumkin), so’ngra 2-son muz erishidan hosil bo’lgan suv idishdagi suvni gubka yoki yumshoq salfetka
yordamida olib tashlang. Ushbu operatsiyani idishdagi suv toza bo’lgunga qadar bir necha marta
takrorlang.
Suvni chiqarib tashlash tizimi i
oslanishiga yo’l qo’ymaslik uchun ushbu tadbirni yiliga 1-2 marta
bajarish tavsiya qilinadi.
7.2 5 mm.dan ortiq qalinlikda zich qor qatlami hosil bo’lgan taqdirda (bevosita ko’rish orqali
aniqlanadi), uskunani muzdan tushirish (eritish) uchun o’chirib qo’yish lozim.
!
Qor qatlamini olib tashlash uchun o’tkir uchli metall predmetlardan foydalanish
taqiqlanadi!
Muzlatish kamerasini muzdan tushirish (eritish)ni sovutgichda mahsulotlar kam bo’lgan va
uskunaning umumiy orastalanishi (tozalanishi) o’tkazilayotgan vaqtda amalga oshirish maqsadga
muvo
qdir.
Muzdan tushirish (eritish)ni quyidagi tartibda amalga oshiring:
- sovutgich uskunasini elektr tarmoqdan uzib qo’ying;
- muzlatish kamerasidan mahsulotlarni olib tashlang, ularni bir necha qavat qog’ozga o’rang va
salqin joyga qo’ying, ularni bir necha qavat qog’ozga o’rang va salqin joyga qo’ying;
- muzlatish kamerasining eshigini ochiq holda qoldiring.
Muzdan tushirish (eritish) yakunlangandan so’ng, muzlatish kamerasidan suvni gubka yoki
yumshoq salfetka yordamida olib tashlang va 5.2-bandga muvo
q sovutgich uskunasining orastalanishi
(tozalanishi)ni amalga oshiring.
Muzlatish kamerasini pro
laktika maqsadlarida besh-olti oyda eng kamida bir marta muzdan
tushirish (eritish), sovutish kamerasini esa – bir oyda eng kamida bir marta yuvish tavsiya qilinadi.
7.3 Sovutgich uskunasi uzoq vaqt elektr tarmog’idan uzib qo’yiladigan taqdirda, eritish, tozalash
ishlarini amalga oshirish va kameralarda noxush hid hosil bo’lmasligi uchun uskuna eshigini biroz ochiq
holda qoldirish lozim.
8 SAQLASH VA TRANSPORT ORQALI TASHISH QOIDALARI
8.1 Sovutgich uskunasini qadoqlangan ko’rinishda tabiiy ventilyatsiyaga ega yopiq xonalarda, 70%
dan yuqori bo’lmagan nisbiy namlik sharoitida saqlang.
8.2 Uskunani qadoqlangan holda, har qanday turdagi yopiq transport orqali tik (vertikal) ishchi
holatida tashish zarur. Uskunani transport vositasi ichida ehtimoliy zarbalar va siljishlarni istisno qilish
maqsadida ishonchli mahkamlab o’rnating.
8.3 Yuk ortish-tushirish ishlarida sovutgich uskunasining zarbli yuklanishlariga yo’l qo’yilmaydi.
UZB