![background image](/i/nord/153224/nord-pg-110-4a-pg-210-7a/h/nord-pg-110-4a-pg-210-7a-019.png)
62
- furtunul
exibil trebuie s
ă
aib
ă
un certi
cat de conformitate
ş
i un document care indic
ă
data de fabrica
ţ
ie
ş
i perioada de via
ţă
;
- lungimea maxim
ă
a furtunului trebuie s
ă
e de 1,5 m;
- furtunul nu trebuie s
ă
e
î
ntins
ş
i r
ă
sucit, nu trebuie s
ă
aib
ă
curbe ascu
ţ
ite
ş
i ie
ş
ituri;
- furtunul nu trebuie s
ă
treac
ă
prin zona de evacuare a aerului cald a co
ş
ului de fum
ş
i s
ă
se ating
ă
de
suprafe
ţ
ele
erbin
ţ
i ale aragazului;
- furtunul trebuie s
ă
e disponibil pentru examinare pe toata lungimea.
Aten
ţ
ie! La detectarea deterior
ă
rilor mecanice, furtunul trebuie
î
nlocuit imediat. Repara
ţ
ia furtunului
nu este admis
ă
!
7
Î
n timpul instal
ă
rii aragazului este necesar de a lua
î
n considera
ţ
ie urm
ă
toarele:
- distan
ţ
a dintre peretele lateral al aragazului
ş
i mobilierul de buc
ă
t
ă
rie precum
ş
i distan
ţ
a dintre peretele
din spate al aragazului
ş
i peretele
î
nc
ă
perii trebuie s
ă
e de cel pu
ţ
in 15 mm (
gura A.3);
- distan
ţ
a dintre suprafa
ţ
a de g
ă
tit a aragazului
ş
i elementele de mobilier situate deasupra aragazului
trebuie s
ă
e de cel pu
ţ
in 700 mm;
- elementele de mobilier situate deasupra suprafe
ţ
ei de g
ă
tit, trebuie s
ă
e instalate la cel pu
ţ
in 100 mm
distan
ţă
de planul peretelui lateral al aragazului.
8 Prin ajustarea
î
n
ă
l
ţ
imii picioarelor aragazului 13 (
gura A.1), stabili
ţ
i suprafa
ţ
a de g
ă
tit
î
n pozi
ţ
ie
orizontal
ă
.
Aten
ţ
ie! Aragazul trebuie instalat direct pe podeaua din buc
ă
t
ă
rie,
î
n conformitate cu dimensiunile
prev
ă
zute. Nu instala
ţ
i placa pe un obiect (suport) oarecare. Nu mi
ş
ca
ţ
i aragazul din loc dup
ă
instalare.
9
Î
nainte de conectare, trebuie de veri
cat dac
ă
duzele instalate la aragaz corespund condi
ţ
iilor de
conectare (tipul
ş
i presiunea gazului - vede
ţ
i p. 2.1
ş
i 2.2),
ş
i,
î
n caz de necesitate, acestea trebuie
î
nlocuite
conform tabelului 1.
Pentru racordarea aragazului la alt tip de gaze este necesar de a:
— Schimba duzele arz
ă
toarelor cu cele livrate
î
n set conform tabelului 1: Se realizeaz
ă
cu ajutorul cheii
frontale de 7 mm;
— Regla dimensiunea
ă
c
ă
rii mici (
gura A.9):
- aprinde
ţ
i arz
ă
torul;
- roti
ţ
i m
î
nerul robinetului arz
ă
torului
î
n pozi
ţ
ia “
ac
ă
r
ă
mic
ă
”;
- scoate
ţ
i m
î
nerul
ş
i roti
ţ
i
ș
urubul de reglare amplasat
î
n interiorul sau al
ă
turi de tija robinetului (este
posibil
ă
necesitatea de a scoate panoul de comand
ă
), p
î
n
ă
c
î
nd
ac
ă
ra mic
ă
nu va
stabil
ă
;
î
n cazul utiliz
ă
rii gazelor liche
ate,
ş
urubul de reglare trebuie s
ă
e
î
n
ş
urubat p
î
n
ă
la cap
ă
t;
- veri
ca
ţ
i s
ă
nu se sting
ă
arz
ă
torul la rotirea brusc
ă
din pozi
ţ
ia ”
ac
ă
r
ă
mare”
î
n pozi
ţ
ia ”
ac
ă
r
ă
mic
ă
”.
Î
n cazul
î
n care
ac
ă
ra se stinge, efectua
ţ
i o con
gurare suplimentar
ă
prin rotirea
ş
urubului de reglare.
ATEN
Ţ
IE! Dup
ă
racordarea aragazului este necesar de a veri
ca dac
ă
nu sunt scurgeri de gaze.
ATEN
Ţ
IE!
Î
n timpul execut
ă
rii acestor opera
ţ
iuni aragazul trebuie decuplat de la re
ţ
ea.
TABELUL 1
– CARACTERISTICILE DUZELOR
Tipul
arz
ă
torului
Tipul de gaze
Presiunea
nominal
ă
a
gazului, Pa
Puterea termic
ă
a arz
ă
torului,
kW,
min*/ max**
Diametrul
ori
ciului
duzei,
mm
Marcajul
duzelor
Consumul
gazului
liche
at,
g / h
Arz
ă
tor
auxiliar al
suprafe
ţ
ei de
g
ă
tit
Gaze naturale G20
Gaze naturale G20
butan G30
propan G31
1274
1960
2940
2940
0,65 / 0,75
0,65 / 0,75
0,65 / 0,75
0,55 / 0,65
0,75
0,68
0,45
0,45
75
68
45
45
—
—
54
46
Arz
ă
tor de
ac
ţ
iune
semi-rapid
ă
a suprafe
ţ
ei
de g
ă
tit
Gaze naturale G20
Gaze naturale G20
butan G30
propan G31
1274
1960
2940
2940
1,50 / 1,70
1,50 / 1,70
1,50 /1,70
1,25 / 1,45
1,10
1,00
0,65
0,65
110
100
65
65
—
—
124
104
Arz
ă
tor de
ac
ţ
iune
rapid
ă
a
suprafe
ţ
ei de
g
ă
tit
Gaze naturale G20
Gaze naturale G20
butan G30
propan G31
1274
1960
2940
2940
2,40 / 2,65
2,40 / 2,65
2,40 / 2,75
2,05 / 2,35
1,40
1,35
0,85
0,85
140
135
85
85
—
—
200
168
Arz
ă
torul
cuptorului
Gaze naturale G20
Gaze naturale G20
butan G30
propan G31
1274
1960
2940
2940
2,30 / 2,65
2,30 / 2,65
2,30 / 2,90
1,95 / 2,50
1,40
1,35
0,85
0,85
140
135
85
85
—
—
211
178
* - calculat
ă
î
n conformitate cu DSTU 2204-93;
** - calculat
ă
î
n conformitate cu GOST R 50696-2006, STB EN 30-1-1-2005.
MOL
19
RUS
7.3
Включение
горелки
духовки
7.3.1
Перед
первым
пользованием
духовкой
ее
необходимо
вымыть
мыльным
или
содовым
раствором
,
вытереть
насухо
,
а
затем
прогреть
в
течение
получаса
,
чтобы
ликвидировать
защит
-
ную
смазку
с
некоторых
деталей
.
Этот
процесс
сопровождается
выделением
неприятного
запаха
,
поэтому
перед
прокаливанием
убедитесь
,
что
духовка
пустая
и
помещение
хорошо
вентилирует
-
ся
.
Дверца
духовки
при
прокаливании
должна
быть
открыта
!
7.3.2.
Чтобы
разжечь
горелку
духовки
,
необходимо
:
1)
поднести
горящую
спичку
к
запальному
отверстию
(
рисунок
А
.7);
2)
нажать
и
повернуть
ручку
крана
духовки
7
против
хода
часовой
стрелки
на
90
0
до
совмеще
-
ния
зауженной
части
ручки
со
знаком
на
панели
,
обозначающим
,
что
кран
открыт
максимально
(
большой
факел
,
рисунок
А
.6)
и
поджечь
газ
(
держать
горящую
спичку
5-7
с
до
загорания
пламе
-
ни
);
3)
дождаться
загорания
пламени
,
удерживая
нажатой
ручку
крана
,
и
после
этого
продолжать
удерживать
ее
нажатой
в
течение
10
с
;
4)
отпустить
ручку
и
убедиться
,
что
пламя
не
погасло
.
Чтобы
разжечь
горелку
духовки
электророзжигом
(
в
плитах
моделей
114, 115, 214, 215
)
не
-
обходимо
:
1)
открыть
максимально
кран
горелки
;
2)
нажать
кнопку
электророзжига
на
несколько
секунд
(
до
загорания
газа
).
Если
горелка
не
зажглась
,
кнопку
электророзжига
повторно
нажать
и
отпустить
.
Внимание
!
Если
после
пятикратного
нажатия
клавиши
электророзжига
или
в
течение
пяти
секунд
горелка
не
зажглась
-
необходимо
закрыть
кран
и
до
выяснения
причин
невос
-
пламенения
устройством
электророзжига
не
пользоваться
.
3)
дождаться
загорания
пламени
,
удерживая
нажатой
ручку
крана
,
и
после
этого
продолжать
удерживать
ее
нажатой
в
течение
10
с
;
4)
отпустить
ручку
и
убедиться
,
что
пламя
не
погасло
.
7.3.3
Регулировку
интенсивности
горения
духовки
можно
производить
поворотом
ручки
7
против
хода
часовой
стрелки
.
При
этом
,
приоткрыв
дверцу
духовки
,
необходимо
следить
за
тем
,
чтобы
пламя
не
погасло
.
7.4
Пользование
устройством
освещения
7.4.1
Для
визуального
наблюдения
за
выпечкой
и
жарением
в
духовке
следует
пользоваться
устройством
освещения
.
Включение
и
выключение
освещения
духовки
осуществляется
нажатием
кнопки
19 (
рисунок
А
.1),
расположенной
на
панели
4.
При
этом
следует
обращать
внимание
на
положение
ручки
тер
-
морегулятора
6 -
чтобы
не
включить
гриль
,
она
должна
быть
в
положении
«0».
7.5
Пользование
духовкой
.
7.5.1
Выпечку
мучных
изделий
выполнять
в
посуде
,
устанавливаемой
на
решетке
духовки
и
не
перекрывающей
полностью
ее
площадь
.
Посуда
для
выпечки
устанавливается
на
решетку
так
,
чтобы
просветы
между
посудой
и
боковыми
стенками
духовки
были
одинаковыми
.
Не
рекомендуется
производить
выпечку
мучных
изделий
на
эмалированном
противне
для
жарения
.
7.5.2
Перед
выпечкой
духовку
прогреть
в
течение
10 -15
мин
.
7.5.3
Выпекать
изделия
из
теста
рекомендуется
на
третьей
полке
сверху
:
-
дрожжевое
тесто
- 20 - 25
мин
;
-
бисквит
- 40 - 50
мин
;
-
изделия
из
песочного
теста
- 30 - 40
мин
.
7.5.4
Судить
о
степени
нагрева
духовки
помогает
индикатор
(
указатель
)
температуры
12,
рас
-
положенный
на
дверце
духовки
16 (
рисунок
А
.1).
При
увеличении
температуры
в
духовке
стрелка
перемещается
по
ходу
часовой
стрелки
.
Большее
значение
показаний
индикатора
соответствует
большей
температуре
в
духовке
.
Следует
отметить
,
что
индикатор
не
является
средством
из
-
мерительной
техники
и
не
может
служить
для
измерения
температуры
.
Однако
,
приобретя
не
-
большой
опыт
работы
с
плитой
,
ее
владелец
может
определить
,
при
каких
положениях
стрелки
индикатора
достигается
лучшее
качество
выпечки
.
7.6
Пользование
грилем
7.6.1
Нагревательный
элемент
гриля
создает
инфракрасное
излучение
,
так
же
как
угли
в
жа
-
ровне
.
Это
излучение
нагревает
поверхность
мяса
непосредственно
(
воздух
нагревается
мало
).
На
мясе
образуется
румяная
корочка
,
которая
сохраняет
мясо
сочным
и
мягким
.
Гриль
идеален
для
приготовления
блюд
,
которые
требуют
высокой
температуры
,
таких
как
телятина
,
курица
,
мясные
стейки
,
филе
и
др
.
7.6.2
Когда
гриль
включен
,
для
экономии
электроэнергии
необходимо
дверцу
держать
за
-
крытой
.
Внимание
!
Запрещается
одновременно
пользоваться
духовкой
и
грилем
!
7.6.3
Для
приготовления
мяса
,
курицы
или
др
.
блюд
с
помощью
гриля
,
необходимо
:
-
установить
подвеску
10 (
рисунок
А
.1)
в
духовке
,
продев
ее
меньшим
крючком
в
отверстие
,
расположенное
на
верхней
внутренней
стенке
духовки
;