![background image](/i/nord/153224/nord-pg-110-4a-pg-210-7a/h/nord-pg-110-4a-pg-210-7a-022.png)
22
ТАБЛИЦА
1
-
ХАРАКТЕРИСТИКИ
СОПЕЛ
Тип
горелки
Вид
газа
Номи
-
нальное
давление
газа
,
Па
Тепловая
мощ
-
ность
горелки
,
кВт
,
min*/ max**
Диаметр
отверстия
сопла
,
мм
Марки
-
ровка
сопла
Расход
сжиженно
-
го
газа
,
г
/
час
вспомога
-
тельная
горелка
стола
природный
G20
природный
G20
бутан
G30
пропан
G31
1274
1960
2940
2940
0,65 / 0,75
0,65 / 0,75
0,65 / 0,75
0,55 / 0,65
0,75
0,68
0,45
0,45
75
68
45
45
—
—
54
46
полу
-
быстрая
горелка
стола
природный
G20
природный
G20
бутан
G30
пропан
G31
1274
1960
2940
2940
1,50 / 1,70
1,50 / 1,70
1,50 /1,70
1,25 / 1,45
1,10
1,00
0,65
0,65
110
100
65
65
—
—
124
104
быстрая
горелка
стола
природный
G20
природный
G20
бутан
G30
пропан
G31
1274
1960
2940
2940
2,40 / 2,65
2,40 / 2,65
2,40 / 2,75
2,05 / 2,35
1,40
1,35
0,85
0,85
140
135
85
85
—
—
200
168
горелка
духовки
природный
G20
природный
G20
бутан
G30
пропан
G31
1274
1960
2940
2940
2,30 / 2,65
2,30 / 2,65
2,30 / 2,90
1,95 / 2,50
1,40
1,35
0,85
0,85
140
135
85
85
—
—
211
178
* -
рассчитана
согласно
ДСТУ
2204-93;
** -
рассчитана
согласно
ГОСТ
Р
50696-2006,
СТБ
ЕН
30-1-1-2005.
RUS
составлять
не
менее
2
м
3
/
час
на
каждый
кВт
номинальной
установленной
мощности
.
5
Присоединение
плиты
к
газовым
коммуникациям
или
баллону
осуществляется
через
резьбовое
соединение
трубы
коллектора
размером
G 1/2”.
6
Допускается
подключение
плиты
к
газовой
сети
с
помощью
гибкого
шланга
,
при
этом
:
-
необходимо
выяснить
в
газовой
службе
,
разрешен
ли
местными
стандартами
такой
вид
подключе
-
ния
;
-
гибкий
шланг
должен
иметь
сертификат
соответствия
и
документ
,
указывающий
дату
изготовления
и
срок
службы
;
-
шланг
должен
быть
не
длиннее
1,5
м
;
-
шланг
не
должен
быть
растянут
и
перекручен
,
не
должен
иметь
резких
изгибов
и
уступов
;
-
шланг
не
должен
проходить
в
зоне
горячего
воздуха
дымохода
и
касаться
горячих
поверхностей
плиты
;
-
шланг
должен
быть
доступен
для
осмотра
по
всей
длине
.
Внимание
!
При
обнаружении
механических
повреждений
,
шланг
должен
быть
немедленно
заменен
.
Ремонт
шланга
не
допустим
!
7
Во
время
установки
плиты
необходимо
учитывать
следующее
(
рисунок
А
.3):
-
расстояние
от
боковой
стенки
плиты
до
кухонной
мебели
и
от
задней
стенки
плиты
до
поверх
-
ностей
стены
должны
быть
не
менее
15
мм
(
рисунок
А
.3);
-
расстояние
от
стола
плиты
до
элементов
кухонной
мебели
,
расположенных
над
плитой
,
должно
быть
не
менее
700
мм
;
-
мебель
расположенная
выше
рабочей
поверхности
стола
,
должна
быть
установлена
не
ближе
100
мм
от
плоскости
боковой
стенки
плиты
.
8
Регулируя
высоту
ножек
плиты
13 (
рисунок
А
.1),
выставить
стол
в
горизонтальное
положение
.
Внимание
!
Плиту
следует
устанавливать
непосредственно
на
пол
кухни
в
соответствии
с
предусмотренными
размерами
.
Не
следует
устанавливать
плиту
на
какой
-
либо
предмет
(
под
-
ставку
).
Не
сдвигайте
плиту
с
места
после
монтажа
.
9
Перед
подключением
необходимо
проверить
соответствие
установленных
на
плите
сопел
услови
-
ям
подключения
(
вид
и
давление
газа
-
см
.
пункты
2.1, 2.2),
и
,
в
случае
необходимости
,
произвести
их
замену
согласно
таблице
1.
Для
настройки
плиты
на
иной
тип
газа
необходимо
:
•
Заменить
форсунки
горелок
на
поставляемые
в
комплекте
согласно
таблице
1:
осуществляется
с
помощью
торцового
ключа
7
мм
.;
•
Отрегулировать
величины
малого
пламени
горелок
стола
(
рисунок
А
.9):
-
зажгите
горелку
;
-
поверните
ручку
крана
горелки
в
положение
“
малое
пламя
”;
-
снимите
ручку
и
поворачивайте
регулировочный
винт
,
расположенный
внутри
или
рядом
со
стерж
-
нем
крана
(
возможно
,
при
этом
понадобится
снять
панель
управления
),
пока
малое
пламя
не
станет
стабильным
(
в
случае
использования
сжиженного
газа
регулировочный
винт
должен
быть
за
-
винчен
до
упора
);
-
проверьте
,
чтобы
горелка
не
гасла
при
резком
повороте
крана
из
положения
“
большое
пламя
”
в
по
-
ложение
“
малое
пламя
”.
Если
происходит
погасание
пламени
,
проведите
дополнительную
настройку
,
поворачивая
регулировочный
винт
.
Внимание
!
После
перенастройки
плиты
ее
необходимо
проверить
на
отсутствие
утечки
газа
.
Внимание
!
Во
время
выполнения
всех
этих
операций
плита
должна
быть
отключена
от
сети
.
59
la a
area cauzei de neaprindere a acestuia.
3) La aragazul dotat cu automat de siguran
ţă
(modele
108,114, 208, 214
),
ţ
in
î
nd ap
ă
sat m
î
nerul
robinetului, este necesar de a a
ş
tepta p
î
n
ă
se aprinde
ac
ă
ra
ş
i dup
ă
aceasta de a
ţ
ine
î
n continuare
ap
ă
sat m
î
nerul robinetului timp de 10 sec;
4) elibera
ţ
i m
î
nerul
ş
i convinge
ţ
i-v
ă
c
ă
ac
ă
ra nu s-a stins.
7.2.2 Reglarea intensit
ă
ţ
ii de ardere se recomand
ă
de a
efectuat
ă
prin rotirea m
î
nerului
î
n direc
ţ
ia
opus
ă
acelor de ceasornic. La rotirea p
î
n
ă
la cap
ă
t arz
ă
torul va func
ţ
iona
î
n regimul „
ac
ă
r
ă
mic
ă
”
(
gura A.6).
La unele modele de aragaz este prev
ă
zut
ă
xarea m
î
nerului robinetului
î
n pozi
ţ
ia
ac
ă
r
ă
maxim
ă
. Pentru a scoate m
î
nerul din aceast
ă
pozi
ţ
ie, trebuie s
ă
-l ap
ă
sa
ţ
i
ş
i apoi s
ă
-l roti
ţ
i.
7.3 Aprinderea arz
ă
torului cuptorului
7.3.1
Î
nainte de prima utilizare a cuptorului este necesar de a-l sp
ă
la cu solu
ţ
ie de s
ă
pun sau sod
ă
,
de a
ş
terge p
î
n
ă
la uscare, iar apoi de a-l
î
nc
ă
lzi timp de o jum
ă
tate de or
ă
pentru a elimina unsoarea de
protec
ţ
ie de pe anumite detalii. Acest proces este
î
nso
ţ
it de eliminarea unui miros nepl
ă
cut, de aceea,
î
nainte de calcinare asigura
ţ
i-V
ă
c
ă
cuptorul este liber
ş
i
î
nc
ă
perea este bine aerisit
ă
.
Î
n procesul de calcinare u
ş
a cuptorului trebuie s
ă
e deschis
ă
!
7.3.2. Pentru a aprinde arz
ă
torul cuptorului trebuie:
1) s
ă
apropia
ţ
i de gaura de aprindere un chibrit aprins (
gura
А
.7);
2) s
ă
ap
ă
sa
ţ
i
ş
i s
ă
roti
ţ
i m
î
nerul robinetului cuptorului la 90
0
î
mpotriva acelor de ceasornic p
î
n
ă
la alinierea p
ă
r
ţ
ii
î
ngustate a m
î
nerului cu simbolul de pe panou, care indic
ă
faptul c
ă
robinetul este
deschis la maxim (
ac
ă
r
ă
mare,
gura
А
.6)
ş
i s
ă
aprinde
ţ
i gazul.
3) s
ă
a
ş
tepta
ţ
i apinderea
ă
c
ă
rii
ţ
in
î
nd ap
ă
sat m
î
nerul robinetului, iar dup
ă
aceasta continua
ţ
i s
ă
ţ
ine
ţ
i m
î
nerul ap
ă
sat
î
nc
ă
10 sec.;
4) elibera
ţ
i m
î
nerul
ş
i convinge
ţ
i-v
ă
c
ă
ac
ă
ra nu s-a stins.
Pentru a aprinde arz
ă
torul cuptorului cu dispozitivul de aprindere electric
ă
(
î
n aragazurile de model
114, 115, 214, 215
) este necesar:
1) de a deschide la maxim robinetul arz
ă
torului;
2) de a ap
ă
sa pentru c
î
teva secunde butonul de aprindere electric
ă
(p
î
n
ă
la aprinderea gazului).
Dac
ă
arz
ă
torul nu s-a aprins, ap
ă
sa
ţ
i
ş
i elibera
ţ
i repetat butonul de aprindere electric
ă
.
Aten
ţ
ie!
Î
n cazul
î
n care, dup
ă
ap
ă
sarea butonului de aprindere electric
ă
de cinci ori sau timp
de cinci secunde arz
ă
torul nu s-a aprins – este necesar de a
î
nchide robinetul
ş
i de a nu utiliza
dispozitivul de aprindere electric
ă
p
î
n
ă
la identi
carea cauzei de neaprindere a acestuia.
3) s
ă
a
ş
tepta
ţ
i apinderea
ă
c
ă
rii
ţ
in
î
nd ap
ă
sat m
î
nerul robinetului, iar dup
ă
aceasta continua
ţ
i s
ă
ţ
ine
ţ
i m
î
nerul ap
ă
sat
î
nc
ă
10 sec.;
4) elibera
ţ
i m
î
nerul
ş
i convinge
ţ
i-v
ă
c
ă
ac
ă
ra nu s-a stins.
7.3.3 Reglarea intensit
ăţ
ii de ardere a cuptorului poate
efectuat
ă
prin rotirea m
î
nerului robinetului
corespunz
ă
tor
î
mpotriva direc
ţ
iei acelor de ceasornic. Cu toate acestea, deschiz
î
nd u
ş
a cuptorului
ţ
i
aten
ţ
i s
ă
nu se sting
ă
ac
ă
ra.
7.4 Utilizarea dispozitivului de iluminare
7.4.1 Pentru examinarea vizual
ă
a procesului de copt
ş
i pr
ă
jit
î
n cuptor, trebuie utilizat dispozitivul
de iluminare.
Pornirea
ş
i oprirea dispozitivului de iluminare a cuptorului se efectueaz
ă
prin ap
ă
sarea comutatorului
19 (
gura
А
.1), situat pe panou 4. Cu toate acestea, trebuie de acordat aten
ţ
ie la pozi
ţ
ia butonului
termostatului 6 – acesta trebuie s
ă
se a
e
î
n pozi
ţ
ia „0” pentru a nu porni grilul.
7.5 Utilizarea cuptorului.
7.5.1 Coacerea produselor de patiserie se va efectua
î
ntr-un vas instalat pe raftul-gril
ă
al cuptorului
ş
i care nu acoper
ă
î
n totalitate suprafa
ţ
a acestuia. Vasul pentru copt se a
ş
eaz
ă
pe raftul-gril
ă
, astfel
î
nc
â
t spa
ţ
iile libere dintre vas
ş
i pere
ţ
ii laterali ai cuptorului s
ă
e egale.
Nu se recomand
ă
de a coace produse de patiserie pe tava emailat
ă
destinat
ă
frigerii.
7.5.2
Î
nainte de coacere cuptorul se
î
nc
ă
lze
ş
te timp de 10 -15 min.
7.5.3 Coacerea produselor din aluat se recomand
ă
pe al treia raft din partea de sus:
- coc
ă
- 20 - 25 min;
- biscuit - 40 - 50 min;
- produse din aluat sf
ă
r
î
micios - 30 - 40 min.
7.5.4 Gradul de
î
nc
ă
lzire al cuptorului este indicat de indicatorul de temperatur
ă
12, situat pe
u
ş
a cuptorului 16 (
gura
А
.1). La cre
ş
terea temperaturii
î
n cuptor, acul se mi
ş
c
ă
î
n direc
ţ
ia acelor de
ceasornic. Valoarea mai mare a indicatorului corespunde temperaturii mai ridicate
î
n cuptor. Trebuie
remarcat faptul c
ă
indicatorul nu este un echipament de m
ă
surare
ș
i nu poate servi pentru m
ă
surarea
temperaturii. Cu toate acestea, ob
ţ
in
î
nd o anumit
ă
experien
ţă
de lucru cu aragazul, proprietarul acestuia
poate determina
î
n ce pozi
ţ
ii ale acului indicatorului se ob
ţ
ine o calitate mai bun
ă
a copturilor.
7.6 Utilizarea grilului
7.6.1 Elementul de
î
nc
ă
lzire al grilului creaz
ă
radia
ţ
ii infraro
ş
ii la fel ca
ş
i c
ă
rbunele
î
n cuptor.
Aceasta radia
ţ
ie
î
nc
ă
lze
ş
te suprafa
ţ
a c
ă
rnii (aerul se
î
nc
ă
lze
ş
te foarte pu
ţ
in). Pe carne se formeaz
ă
o
crust
ă
rumen
ă
care p
ă
strez
ă
carnea suculent
ă
ş
i moale.
Grilul este ideal pentru preg
ă
tirea preparatelor care necesit
ă
o temperatur
ă
ridicat
ă
, cum ar
carnea
de vit
ă
, de pui, fripturi din carne,
leu, etc.
MOL