![background image](/i/nord/153633/nord-pge-51001-pge-51002-pge-51000-pge-51003/h/nord-pge-51001-pge-51002-pge-51000-pge-51003-019.png)
66
UZB
4.7 Gazda oziq-ovqat tayyorlash uchun uskunadan foydalanish xonadagi harorat va namlik
darajasining oshishiga olib keladi. SHu tufayli oshxonada havo yaxshi almashinib turishi lozim, buning
uchun tabiiy havo almashish tirqishlarini ochiq qoldirish zarur yoki mexanik ventilyatsiya qurilmasi ishga
tushirilgan bo’lishi kerak. Uskunadan tez-tez va davomiy foydalanilganda, qo’shimcha havo almashish
tizimi (derazalarni ochish va samarali havo almashtirish yoki mexanik ventilyatsiya qurilmasini ishga
tushirish) talab qilinishi mumkin.
4.8 Gaz-elektr plitasi ishlab turgan vaqtda, yonish mahsulotlarini chiqarib tashlash uchun deraza
darchasini ochib qo’yish zarur.
Xonada gaz hidi paydo bo’lgan taqdirda, gaz plitasi oldidagi umumiy gaz jo’mragini, shuningdek gaz
plitasining barcha jo’mraklarini bekitish, derazalarni ochish, xonaning havosini almashtirish zarur.
4.9 Gazning sirqib chiqib ketishlarini bartaraf qilish uchun olov va uchqun hosil qilish bilan bog’liq
hech qanday ishlarni amalga oshirmaslik: chekmaslik, yoritish qurilmalarini, elektr asbob-uskunalarni va
hokazolarni ishga tushirmaslik lozim.
4.10 Gazning sirqib chiqib ketayotganligi aniqlanganda, zudlik bilan SHahar gaz avariya xizmatini
yoki servis xizmati mexanigini chaqirtirish zarur (manzillari servis kitobchasida keltirilgan).
Is gazi bilan zaharlanganda, umumiy madorsizlik, bosh aylanishi alomatlari paydo bo’lib,
shikastlanuvchini toza havoga olib chiqish va ko’krak qafasini siqib qo’yilgan kiyimlardan bo’shatish,
hushiga keltirish, uxlab qolishiga yo’l qo’ymagan holda yotqizib qo’yish, shifokorni chaqirtirish zarur.
4.11 Gaz-elektr plitasini elektr tarmoqqa ulashdan oldin, elektr ta’minot shnuri, vilka va rozetka
izolyatsiyaning ehtimoliy buzilishlari mavjud emasligi yuzasidan tekshirib chiqilishi lozim. Gaz-elektr
plitasiga tok uzatuvchi qismlarning tutashish alomatlari (metall qismlar bilan tutashganda tortib
(chimchilab) qo’yish holatlari) paydo bo’lgan taqdirda, uni elektr tarmog’idan uzib qo’yish va servis
xizmati mexanigini chaqirtirish zarur.
4.12 Quyidagi holatlarda gaz-elektr plitasini elektr ta’minot shnuri vilkasini rozetkadan
chiqarib olish orqali elektr tarmog’idan uzib qo’ying:
- gaz-elektr plitasini tozalash;
- gaz-elektr plitasi yaqinidagi va uning ostidagi pollarni yuvish;
- gaz-elektr plitasiga xizmat ko’rsatilishi bilan bog’liq har qanday ishlarni bajarish.
4.13 Oziq-ovqat tayyorlash jarayonida, stol panjarasi stolning barcha yondirgich (gorelka)lari uchun
eng kamida 120 mm diametrli va kichik diametrli yondirgich (gorelka)lar uchun eng kamida 60 mm
(Rossiya va Belarus Respublikasi iste’molchilari uchun – eng kamida 90 mm) diametrli idishlarning
turg’un holatini ta’minlaydi.
DIQQAT!
Tubi qayrilgan va yuqorida ko’rsatilgan diametrdan kichikroq diametrli idishdan
foydalanishga yo’l qo’yilmaydi.
4.14
DIQQAT!
Gaz-elektr plita ishlash jarayonida qizib ketadi. Duxovkaning ichidagi qizdirish
elementlariga tegib ketishdan saqlaning.
4.15
DIQQAT!
Plitadan foydalanish jarayonida, qo’l yetadigan qismlar qattiq qizib ketishi mumkin.
Bolalarni uning yaqiniga yo’latmang!
4.16
DIQQAT!
Gaz-elektr plitasi jismoniy, hissiy yoki aqliy qobiliyatlari pasaygan (shu jumladan,
bolalar) yoxud hayotiy tajriba yoki bilimlari yetishmaydigan shaxslar tomonidan foydalanish uchun
mo’ljallanmagan, bunday odamlar ustidan ularning xavfsizligi uchun javobgar shaxslar tomonidan
nazorat amalga oshiriladigan yoki mazkur uskunadan foydalanish bo’yicha ularga yo’l-yo’riqlar
beriladigan holatlar bundan mustasno.
Bolalarning uskuna bilan o’ynashlariga yo’l qo’ymaslik uchun ular nazorat ostida bo’lishlari lozim.
4.17
DIQQAT!
Duxovka eshikchasini, uning issiq yuzalariga tegib ketish oldini olgan holda, faqat
dastasidan tortib ochish lozim.
4.18
DIQQAT!
Gaz-elektr plitasini ochishdan oldin stol qopqog’idan har qanday suyuqlik bilan
kirlanishlar olib tashlanishi lozim. Qopqoqni yopishdan oldin stolning yuzasi sovutilishi lozim.
4.19
DIQQAT!
Shishali qopqoq qiziganda yorilib ketishi mumkin. Plitani qopqoq bilan yopishdan
oldin, barcha yondirgichlar (gorelkalar) va elektrokonforkalarni o’chirib qo’yish lozim.
4.20
DIQQAT!
Gaz-elektr plitalarini ta’mirlash yuzasidan barcha masalalar bo’yicha ixtisoslashtirilgan
ustaxonalarga murojaat qiling. Ularning ro’yxati, manzillari va telefon raqamlari servis kitobchasida
keltirib o’tilgan.
19
RUS
также
к
потемнению
ободка
конфорок
и
образованию
следов
побежалости
.
8.4.4
Не
допускайте
резкого
охлаждения
горячей
конфорки
.
От
пролитой
на
нее
жидкости
она
может
потрескаться
и
выйти
из
строя
,
что
делает
пользование
ею
небезопасным
.
ВНИМАНИЕ
!
КОНФОРКА
С
ТРЕЩИНАМИ
НЕ
ДОЛЖНА
ЭКСПЛУАТИРОВАТЬСЯ
И
НЕ
ПОДЛЕЖИТ
РЕМОНТУ
!
ОНА
ДОЛЖНА
БЫТЬ
ЗАМЕНЕНА
!
8.5
Пользование
электродуховки
(
в
моделях
510.00, 510.01, 510.03
)
8.5.1
Перед
первым
пользованием
электродуховкой
ее
необходимо
подготовить
и
включить
на
30
мин
согласно
с
пунктом
8.3.1.
8.5.2
Для
включения
электродуховки
необходимо
:
–
ручку
переключателя
ТЭНов
духовки
1 (
рисунок
А
.2)
установить
в
положение
основного
режима
работы
(
рисунок
А
.3),
при
этом
должны
включиться
индикатор
7 (
рисунок
А
.2)
на
панели
управления
и
лампа
освещения
духовки
;
–
поворотом
ручки
регулятора
температуры
2 (
рисунок
А
.2)
по
часовой
стрелке
установить
необходимое
значение
температуры
в
духовке
(
рисунок
А
.4).
При
этом
,
когда
ручка
регулятора
поворачивается
от
исходного
положения
«0»,
раздается
характерный
щелчок
и
происходит
вклю
-
чение
ТЭНов
духовки
.
8.5.3
Перед
пользованием
духовкой
ее
необходимо
разогреть
в
течение
10 – 15
мин
.
8.6
При
выпечке
не
рекомендуется
часто
открывать
дверцу
духовки
,
чтобы
не
охлаждать
ее
.
8.7
Если
в
процессе
выпечки
продукты
прожариваются
неравномерно
,
то
устанавливая
ручку
переключателя
ТЭНов
в
положения
,
,
,
когда
включены
либо
только
нижний
ТЭН
,
либо
только
верхний
ТЭН
,
либо
оба
ТЭНа
,
но
на
пониженную
мощность
,
можно
добиться
улучшения
равномерности
выпечки
.
8.8
Для
выключения
духовки
необходимо
ручку
переключателя
ТЭНов
перевести
в
по
-
ложение
«0» .
При
этом
погаснут
индикатор
на
панели
управления
и
лампа
освещения
духовки
.
8.9
Температуры
приготовления
некоторых
блюд
приведены
в
таблице
4.
ТАБЛИЦА
4
-
ТЕМПЕРАТУРА
ПРИГОТОВЛЕНИЯ
БЛЮД
В
ДУХОВКЕ
Наименование
продукта
Рекомендуемая
температура
в
духовке
, °
С
Тесто
дрожжевое
180 - 220
Тесто
песочное
200 - 240
Бисквит
150 - 200
Куриные
«
окорочка
»
180 - 190
Курица
240 - 270
Рыба
175
Пицца
220
8.10
Сушка
фруктов
,
грибов
производится
при
открытой
дверце
духовки
и
включении
ТЭНов
на
пониженную
мощность
.
8.11
Если
необходимо
включить
лампу
освещения
духовки
без
включения
ТЭНов
,
ручку
пере
-
ключателя
ТЭНов
переводят
в
положение
«
».
8.12
Дверца
хозяйственного
отделения
открывается
согласно
рисунку
А
.10.
Закрывать
двер
-
цу
следует
до
срабатывания
защелок
.
9
УХОД
ЗА
ПЛИТОЙ
Перед
тем
,
как
мыть
плиту
,
отключите
ее
от
электросети
!
9.1
Загрязнение
решетки
,
крышек
горелок
стола
,
другие
загрязнения
могут
быть
удалены
при
помощи
веществ
для
чистки
металлических
изделий
.
Огневые
каналы
в
рассекателях
горелок
необходимо
чистить
жесткой
щеткой
.
После
чистки
съемные
части
горелок
(
крышку
,
рассекатель
)
тщательно
установить
на
свои
места
,
т
.
к
.
неправильная
их
установка
может
привести
к
неполно
-
му
сгоранию
газа
и
ненадежной
работе
электророзжига
.
9.2
Не
следует
оставлять
на
эмалированных
деталях
плиты
пролитые
жидкости
,
содержащие
кислоты
(
сок
лимона
,
уксус
,
виноградный
сок
и
др
.).
9.3
Наружные
поверхности
плиты
и
внутренние
поверхности
духовки
необходимо
промывать
тряпкой
,
смоченной
в
мыльном
или
содовом
растворе
и
вытирать
насухо
.
9.4
Не
применять
для
чистки
плиты
абразивные
порошки
,
а
также
моющие
средства
,
содер
-
жащие
хлор
,
кислоты
и
другие
агрессивные
компоненты
,
которые
могут
повредить
поверхность
плиты
.
Не
используйте
жесткие
абразивные
очистители
или
жесткие
металлические
скребки
для
очистки
стекла
дверцы
духовки
,
так
как
они
могут
поцарапать
поверхность
,
которая
в
результате
может
разбиться
на
осколки
.